ОСНАЩЕННЯ
Кухня на яхті, або по-морському — камбуз, оснащена всім необхідним, щоб можна було реалізувати свої кулінарні здібності та здивувати команду.
Тут є холодильник, морозильник, газова плита, духовка, раковина з холодною та гарячою водою. Повний комплект необхідного посуду: глибокі та звичайні тарілки, блюдця, чашки, склянки, келихи, ложки, виделки й ножі.
Також у наявності набір каструль різного розміру, сковорода, чайник, друшляк та багато інших корисних дрібниць.
Чим вищий клас і рівень комфорту яхти — тим краще її оснащення. На борту можуть бути кавоварка, льодогенератор, мікрохвильова піч, посудомийна або навіть пральна машина!
Але перш ніж приступати до приготування їжі, варто ознайомитися з низкою правил і рекомендацій, які допомагають підтримувати порядок у камбузі та забезпечують безпеку на яхті.
ВАХТА
Вся команда бере участь у приготуванні їжі згідно з встановленим чергуванням. Це морський закон: камбуз – місце підвищеного ризику, тут вогонь, газ, окріп, тому кількість людей на камбузі під час приготування їжі мінімальна. Призначається вахта з 2 осіб, які забезпечують харчування та напої протягом дня. Щодня має бути гаряча страва. Щодня вахта змінюється. Чергові також стежать за порядком у камбузі та кокпіті.
ХВИЛЯ
Готувати на плиті можна лише тоді, коли яхта йде на моторі або ми стоїмо у бухті, якорі чи марині. З появою хвилі команда має голосно попередити камбуз, крикнувши «Хвиля!». Якщо яхта йде під вітрилом, то заборонено готувати на плиті, якщо шкіпер не дав іншу команду.
ЕКОНОМІЯ
Під час переходу дуже економно витрачаємо воду! Баки із прісною водою не безмежні, а вода нам життєво потрібна. Ніколи достеменно невідомо, коли ми зможемо поповнити баки прісною водою.
ПОРЯДОК
Перед виходом з марини в море чекаємо, коли камбуз закінчив приготування їжі, помив і прибрав посуд, закрив усі ящики, закріпив усе, що може впасти і розлитися, заповнюємо баки свіжою водою і виходимо в море.
ЕКОЛОГІЯ
Дбайливо ставимося до нашої природи. Сортуємо сміття, нічого не викидаємо за борт, не виносимо на палубу пластиковий посуд, якщо він може полетіти за борт.
ШКІПЕР
Шкіпер заборонено готувати на кухні. Обов'язок шкіпера постійно стежити за безпекою команди, яхти. Тому згідно із законом команда повинна годувати шкіпера протягом усього круїзу. Адже від шкіпера залежить ваше життя та безпека. Гарним тоном буде запросити шкіпера на вечерю до ресторану. Адже все на яхті – це єдина команда!