Від Гібралтару до Тенеріфе. Мадейра — Канари. Частина 2

BBYachting
BBYachting

Від Гібралтару до Тенеріфе. Мадейра — Канари. Частина 2

Автор: Василь Біленко, журнал “Мандри”

Від Гібралтару до Тенеріфе.

На 9 каналі викликаємо марину. Відгукуються і просять почекати.

Зустрічає хлопець на моторці. Махає рукою, веде за собою і показує місце. Висаджується на пірс і приймає швартові.

Частина 1 тут: Гібралтар — Мадейра

За 20 хвилин оформляє документи в офісі. Одна людина на всю марину!

Ще й сміття прибирає. І швець, і жнець, і в марині молодець…

20141109_100610

20141109_081604

20141109_101727

20141109_102443

DSC_0299

DSC_0300

Марина Квинта до Лорда

Зранку орендуємо дві машини і намотуємо кілометри на серпантинах Мадейри. Я на острові вдруге, але захоплення не проходить.

Скелі Ponta de S?o Louren?o, біля підніжжя яких розбиваються велетенські хвилі, блакитна безодня на всі чотири сторони, вітер, який валить з ніг.

DSC_0302

По дорозі – ландшафти із фантастичного фільму. Марна справа описувати краєвиди: Мадейра унікальна.

DSC_0362

DSC_0504

DSC_0511

Дістаємося до міста Сантани. Славиться своїми яскравими хатками під очеретом.

Більшість хаток – це магазинчики із крамом, сувенірами чи мадерою. В одній із хиж (не розфарбованій і занедбаній) живуть алкоголіки.

DSC_0382

DSC_0431

Жінка, вбрана в якесь лахміття, вибігла на вулицю впіймати курку, яка хотіла вмерти під колесами нашої машини.

На центральній площі два десятки місцевих жителів у старовинних костюмах зображували традиційне весілля. Процес знімало телебачення.

20141109_145107

DSC_0442

DSC_0482

DSC_0451

DSC_0452

“Свайба” на Мадейрі

Голод пригнав до ресторану.

– Яка у вас є місцева страва? – цікавимося у приємної офіціантки.Вона радить взяти котлету. Згадую смачні котлетки із свинини, які робила бабуся в дитинстві…

Шлунок підтвердив правильність рішення.

– Мені котлету! Ну і вина місцевого звичайно!

Пройшла вічність, аж поки не принесли котлети.

20141109_140407

Це були здоровенні (кілограмові точно) шматки м’яса, смаженого на грилі. Гора картоплі, купа салату. Година пішла на боротьбу з котлетою.

За перемогу!

Завершили нашу поїздку у Фуншалі, столиці острова.

DSC_0521

DSC_0523

DSC_0530

Фуншал з висоти

Атмосфера блаженства, унікальна рослинність, португальська архітектура і неоковирні жінки. Такі негарні, навіть незважаючи на п’ятиденний перехід і випите вино.

Якщо більш-менш симпатична – приїжджа.

Якась недоробка Всевишнього, чи, може, ще працює в цьому напрямку…

20141109_163641

Фуншал. Тут мабуть буде марина. Можливо, наступного року…

DSC_0540

DSC_0547

Фуншал. Існуюча марина тісна — швартуватися доводиться одне до одного

DSC_0542

Фуншал. Неділя…

DSC_0551

Йдемо на Ла-Пальму. Мадейра позаду

250 миль до Ла-Пальми після п’ятиденного переходу видаються прогулянкою. Прощавай Мадейра!

Нарешті погодні умови ідеальні: вітер до 20, хвиля попутна. Наша швидкість 7-8 вузлів, максимум – 9, коли з’їжджали з хвилі.

На ніч паруси рифили (зменшували площу), про всяк випадок перестраховуючись.

DSC_0590

Передсвітанкова сірість

DSC_0224

Світанок!

20141112_085056

На підході до Ла-Пальми – штиль і дощ. Марина знаходиться у самому кінці порту, і, щоб дістатися до неї, необхідно отримати дозвіл диспетчерської служби.

До речі, у XVII столітті порт на Ла-Пальмі був третім по величині портом у Європі.

Сторінки: 1 2
BBYachting